cümə axşamı 19 sentyabr 2024
Astronavtlar kosmosda qatıq və kefir hazırlayacaq
Astronavtlar kosmosda qatıq və kefir hazırlayacaq

Uzunmüddətli missiyalar və kosmosda müstəmləkəçilik üçün insanlara təzə qida və tibbi ləvazimat lazımdır. Bu prosesdə Beynəlxalq Kosmik Stansiya (ISS) astronavtları ən uzun kosmos missiyasını öhdəsinə götürən insanlardır. Buna görə də ISS-də təzə qida üçün müxtəlif üsullardan istifadə olunur. ISS isə ən son əlavəsinə qatıq hazırlamaq üçün inqrediyentlər və kosmosda hazırlanmış pomidor yetişdirmək əlavə edib.

Son bir neçə il ərzində aparılan tədqiqatlar ispanaq kimi yarpaqlı göyərtilərə diqqət yetirsə də, Veg-05 bu qeyri-adi bağ şəraitində cırtdan pomidor kimi şirəli yeməyin necə böyüdüyünü müşahidə edəcək. Missiya işığın keyfiyyətini, gübrəni, mikrob qida təhlükəsizliyini, meyvə istehsalında qida dəyərini və dadını, həmçinin kosmosda təzə qidanın olmasının ümumi davranış faydalarını araşdıracaq. Bu prosesdə işıq və qida axınının parametrləri çox vacibdir. Bu, 104 günlük böyümə dövründə hansının ən yaxşı pomidor istehsal etdiyini görmək üçün müxtəlif şərtləri, o cümlədən LED işıqlarının müxtəlif kombinasiyaları müqayisə ediləcək. Təzə bitkilərin istehsalı ilə yanaşı, ISS-də qatıqların kosmosda fermentasiyası da öyrəniləcək. BioNutrients-2 adlanan araşdırma, uzun raf ömrü ilə qatıqdan əvvəl qarışığı kimi diqqəti çəkir. Bu prosesdə astronavtlar qatıq və kefir istehsal edəcəklər.

Qatıq və kefir istehsalında istifadə edilən bu bakteriyalar üzərində aparılacaq təcrübələrlə gələcəkdə bu orqanizmlərin müxtəlif sahələrdə istifadəsi üçün ilk addım atılacaq. Sınaqlardan sonra bakteriyalar uzun kosmik missiyalar zamanı dərman istehsalı üçün bu şəkildə saxlanıla bilər.

 

Həmçini Bunları da oxuyun